הצ'ולנט שהציל יהודים

27.02.2013

מלון פטרה, לשעבר מלון אמדורסקי

הפרלמנט הלא רשמי של נציגי היישוב היהודי בסוף ימי השלטון הטורקי היה בבית מלון אמדורסקי.

יחיאל אמדורסקי אחד מאנשי הציבור החשובים בירושלים ניהל בית מלון פרטי ויוקרתי בביתו, אשר זכה לפופלאריות בקרב אנשים רמי מעלה שהתארחו בעיר ושימש לעריכת טקסים ואירועים (במלון התקיימה חתונתם של איתמר בן אבי ולאה אבושדיד). לצד זאת, נידב אמדורסקי את המקום לטובת התכנסויות והתוועדויות של ראשי הישוב בהתרגש עליהם צרות וגזירות..

לא בכדי, מספרים על אמדורסקי כי היו לו קשרים טובים עם אח"מים ואנשי שררה רבים בשלטון הטורקי ובכלל.על כן, עסקני ציבור השכימו לפתחו ובקשו עצתו כיצד לבטל גזרות קשות שיצאו מלפני שליטים תורכים עריצים. מספרים כי זקני ירושלים עד לא מזמן עוד היו זוכרים מחזות זוועה של גרדומים בשער יפו שעליהם נתלו צעירים, שערקו מהצבא התורכי או אם רק אחרו לשוב מהחופשה. אם נודע לו על צעיר יהודי שנתפס ע"י השלטונות על עבירה כזו , לא שקט אמדורסקי ולא נח עד שעלה בידו להצילו. בין אנשי השררה שהיה מקושר אליהם: ג'מאל פחה המושל התורכי באותה תקופה, ומפקדו הצבאי רושאן ביי.

מאוחר יותר, עם כניסת הבריטים לירושלים התידד עם רונלד סטורס, המושל הצבאי ולאחר מכן האזרחי של ירושלים, ועם הרברט סמואל , הנציב העליון הראשון בא"י. האחרון, לן במלונו בשבת בה התפלל בבית כנסת בחורבה. מספרים כי באותה שבת , שבת נחמו, תר"פ, הועמדו שוטרים משני צידי הרחוב שמוביל מהמלון בית הכנסת, ובדרך התיזו היהודים מי ורדים על ראשו של הנציב. עם סיום התפילה היה קידוש גדול בבית המלון בנוכחות הנציב וראשי הקהילה היהודית. לעיתים קרובות, נהג סמואל להתייעץ עם אמדורסקי בעניינים שונים וסמך על שיקול דעתו.

גם ידידים ערבים היו לאמדורסקי , בין ידידיו הערבים נמנו ראש עירית ירושלים ראג'ב נאנשאשיבי ועוד מוסלמים נוספים בעלי שררה אך הבולט מכולם באופן לא צפוי היה חג' אמין אל חוסייני, המופתי וראש הוועד הערבי העליון, הידוע לשמצה כמחולל מאורעות הדמים בתחילת השלטון הבריטי כנגד היהודים.

מספרת בתו, רבקה בוקסבוים, כי לאחר מאורעות תרפ"ט הגיעה ועדה מלכותית בריטית שבפניה השמיע ג'מאל חוסייני, דודו של המופתי דברי בלע והסתה נגד היהודים אך את נאום השטנה לא יכל לסיים בלי לחלוק כמה מחמאות כלפי אמדורסקי וכך אמר ". אילו היו יודעים היהודים להתהלך עם הערבים כמו ירחמיאל אמדורסקי, לא היו פורצות מהומות אנטי יהודיות ומהלך ההיסטוריה של א"י היה שונה היה שונה לחלוטין.. ייושב ראש הוועדה הפסיק אותו בדברים ושאל אותו : "מי זה אמדורסקי, ומה כוונת דבריך?  אנא, אדוני הסבר לנו"

ענה לו ג'מאל חוסייני :"אמדורסקי זה יהודי ירושלמי טוב ונחמד אמא שלו הייתה כמו סבתא שלי, שתי המשפחות נקשרו בברית ידידות כנה ואמיתית שלא תינתק לעולם". הבריטי המנומס נשתתק ולא הוסיף להקשות.

הידידות בין אמדורסקי לאותם מכובדים בעלי שררה הייתה כמעט בגדר של חברות משפחתית. מספרים כי הם היו מבאי ביתו ומהסועדים על שולחנו, במיוחד בימי שבת שבה התענגו מהדגים הממולאים והצ'ולנט שהגישה להם אשתו של ר' ירחמיאל , גיטל אמדורסקי.

 מי יודע, אולי ניחוחות הצ'לנט לצד קסם אישיותו הם אלו שעזרו לאמדורסקי בניסיונות השידול לטובת ביטול גזר דינם של צעירים יהודים שהסתבכו?

(מתוך: "בסודם של יקירי ירושלים", מנחם ברש-רועי. "סוחרים ובעלי מלאכה בירושלים העתיקה בעבר", שבתי זכריה. "אבנים בחומה",רפאל חיים הכהן)

תגיות: , , ,