זאב וילנאי
83418546_10157903886423544_7801571178492985344_n
זאב וילנאי
בחודשים האחרונים התחלתי לעסוק בסיפורה של קבוצה חברתית שבמחקר מקובל לכנותה: 'אינטליגנציה ציונית חילונית' בירושלים לאחר מלחמת העולם הראשונה. משם הגעתי לזאב וילנאי או בשמו הראשוני: ולאדימיר וילנסקי.
ולאדימיר וילנסקי עלה לארץ עם הוריו ב1906. הם גרו בחיפה.
הנוף הנשקף אל חיפה, הרי הגליל, עכו על חומותיה ומגדליה שבלטו מהנוף בראש הכרמל – כל אלו הביאו את וילנסקי ביחד עם חברים נוספים ומורו לטבע, פנחס כהן, להקים את 'אגודת המשוטטים'.
עוד לפני מכון אבשלום, יד בן צבי ועוד גופים נוספים, זה היה הגוף (הציוני) הראשון שאירגן סיורים ללימוד והכרת הארץ. (אחר כך התפתחה אגודת המשוטטים ארץ-ישראלית).
עם סיום לימודיו בתיכון הריאלי בחיפה, החליט להיות מורה. מורה לטבע, שיוציא את תלמידיו אל חיק הטבע וידריכם בשבילי הארץ. מקום הלימודים הבולט והמתאים באותה תקופה היה בית מדרש למורים עברי של דוד ילין בירושלים.
לצורך העניין הוקצב לו ע"י הוריו 5 לירות. עם זה היה צריך להגיע לירושלים, למצוא אכסניה לאכול ועוד. כדי לחסוך כסף הוא הלך ברגל (!) לירושלים.
הצטייד בכובע ניו זלאנדי, מפה של הדרך מדף שנתלש מאיזה ספר לימוד, כמה פרוסות יבשות ועם זה יצא לדרך:
"החלטתי להפוך את העליה לרגל לעליה ברגל"
הוא צעד על התוואי של מסילת הברזל. את הלילה הראשון העביר סמוך לתחנת הרכבת בחדרה "במלון מליון כוכבים", כלשונו:
"ישנתי לרגלי עץ אקליפטוס, שנתי ערבה לי למרות עקיצות היתושים וקרקור הצפרדעים "
בלילה השני הוא ישן בתחנת הרכבת בלוד. לאחר לילה של שינה, מכורבל בשמיכה מרופטת, אחד הפועלים מהתחנה חשב שוילנסקי הוא בחור שברח מבית חולים לחולי רוח..
אחרי שיח ודברים הוצע לוילנסקי לתפוס טרמפ על הרכבת אבל לא בחינם; וילנאי עמד בין הקטר ובין קרון הפחמים תוך כדי שהוא זורק פחמים בתוך התנור המזוהם. אבל כדי להרגיש את חווית עלייה ברגל לירושלים, בבר גיורא הוא ירד מהרכבת והמשיך ברגל. את הלילה הראשון בילה באכסניה במאה שערים.
כשנכנס לבית מדרש למורים אז קיבלו ילין והעניק לו את שם המשפחה שכולנו מכירים:
"פעם פנה אלי ושאלני למוצאי … ואמרתי : זאב וילנסקי. ילין קרב אלי ואמר : צריך שם עברי. קרא לעצמך לפי שעה זאב וילנאי עד שאמצא לך שם מתאים. עם כל הערכתי לוילנא, עיר ואם בישראל, 'ירושלים דליטא' רציתי להיקרא בשם מקום לארץ ישראל: חיפני, כרמלי, חרמוני או ירדני. ומתוך אהבתי למשעולי ארצנו אף הייתי בוחר בשם משעולי. אלא שלא אירע כך. והשם הארעי, "לפי שעה", נשאר לתמיד".
בית מדרש למורים עברי העמיד מתוכו הרבה דמויות מפתח בתרבות וחינוך ביישוב ערב הקמת המדינה ואחריה : דוד בנבנישתי, נתן שלם, נח חכם ואליעזר מאיר ליפשיץ (כמורים). אין ספק שוילנאי הוא דמות בולטת ומפורסמת באותה גלריה של דמויות.
ברמה האישית, מתוך זכרונותיו וסרטונים שראיתי עליו, נשבתי בעיקר בקסם האישי שלו, הרבה מעבר לחיבה הגדולה שלו לארץ-ישראל. אדם מלא בפשטות, אנושיות וטוב לב.
השבוע (ינואר 2020) זו הייתה הפעם הראשונה שהעברתי הרצאה על הביוגרפיה שלו . זה היה יום שלישי. שלשה ימים אחר כך. אני מגיע להדרכה בעיר דוד, סיור שבאופן חריג מאוד מתחיל דווקא בברכת השילוח. אני מדריך את ידידי רשות הטבע והגנים. בראש הקבוצה נכח מי שהוא נשיא הקרן לשמירת הטבע והמורשת של רט"ג והוא לא פחות מאשר מתן וילנאי – הבן של וילנסקי. היה משהו סמלי בכך שהפעם הראשונה שאני רואה את מתן וילנאי זה קורה 3 ימים אחרי ההרצאה הראשונה שלי על אביו.
אבל סגירת המעגל הגדולה הייתה כשהוא סיפר לי שהמקום האחרון בו אביו הדריך אותו, לפני פטירתו, היה בברכת השילוח.
מעשה אבות סימן לבנים