'יריב גלוי או ידיד מתכחש?'

8.05.2013

מלון פאלאס, נבנה מחדש

במשך שנים רבות, משרת המופתי לא הייתה בעלת ערך פוליטי מיוחד. עם תקופת המנדט נתווספה למשרה זו גם משרת נשיאות המועצה המוסלמית, מוסד שהוקם על ידי הבריטים עם כל אוצרות הכסף המרובים שעמדו לרשותו. בכך למעשה נהפכה משרת המופתי למשרה פוליטית ממדרגה ראשונה . אחד מהמתמודדים לאותה משרה נחשקת היה אמין אל חוסייני. אמין נידון כמה חודשים לפני לעשר שנות מאסר לאחר שעמד בראש אספסוף אשר פרע ביהודים במאורעות תר"פ.

עם מינוי  הרברט סמואל  למשרת הנציב העליון, החליט סמואל להעניק חנינה לאמין מתוך תקווה שאם יעסיק אותו בעבודה של שיגרה, בכך ימלא מקצת מתאוותו הפוליטית ובכך יקהה את חוד תוקפנותו. כעבור מספר ימים המופתי של ירושלים, קאמל חוסייני נפטר  (אחיו למחצה של אמין) והיה צורך במחליף . נוהל בחירת מופתי היה כזה: המופתי נבחר ע"י "העולמא"- נושאי המשרות הדתיות שבמקום. שמות שלושת המועמדים שזכו במספר הקולות הגדול ביותר היו מובאים לפני המושל ומתוכם המושל היה ממנה את המופתי. המושל באותה תקופה היה רנולד סטורס. בין המועמדים היה אמין אל חוסייני- הצעיר ביותר ובעל ההשכלה הדתית המצומצמת ביותר. אמין היה המועמד הרביעי או החמישי. ועדת הבחירות סרבה להכניס את שמו ברשימה המוגשת. ובכ"ז הממשלה החליטה למנותו למופתי ועל כן היה חשוב ונחוץ ששמו יצטרף לרשימה.

גד פרומקין אשר שימש כמתורגם לרונלד סטורס,  ויותר מאוחר שימש כשופט, סיפר כי באחד מלילי השבתות אמין סיפר לו על המינוי:

"בימי אבלותי על אחי קאמל , ביקר בביתנו סיר הרברט סמואל  והייתה בינינו שיחה של גילוי לב והבעתי לו את השקפותי ומגמותי ושאלתיו: במי אתה מעדיף ביריב גלוי או בידי מתכחש? והוא השיב לי: ביריב גלוי. ועל סמך זה בא מינויי כמופתי ירושלים"

שיחה זו בין אמין לסמואל, התקיימה כמה חדשים לאחר חנינתו של אמין.

במהלך כהונתו כמופתי הוא ניצל את כוחו לצורך הסתת דמים פרועה בישוב היהודי בארץ. בנוסף, הוא בנה את מלון פאלאס במערב ירושלים- מעין הפגנת כוח כנגד תנופת הקמת השכונות יהודיות במערב העיר.

המהנדס של המלון היה יהודי בשם ברוך טקינקא ושותפו לעבודה היה טוביה דוניה. דוניה היה גיסו של חיים ויצמן וע"כ המופתי ניסה למשוך אותו לוויכוחים פוליטים.

על כך אמר לו דוניה: "בני לבין ויצמן יש הסכם- הוא אינו בעבודות בניין וקבלנות ואילו אני איני עוסק בפוליטיקה" המופתי צחק , אך לא האמין.  שכן מבחינתו, אצלם, לא יתכן שאחד מבני המשפחה יעסוק בענינים  פוליטים מבלי שכל המשפחה תעסוק בהם.

לימים, במהלך המרד הערבי בשנים : 1936-39 הוצא צו מעצר כנגד אמין, הוא ברח מהארץ ובמהלך מלחמת העולם השנייה נפגש עם הצורר הנאצי לצורך תכנון השמדת הישוב היהודי בארץ.

(מתוך:גד פרומקין, 'דרך שופט בירושלים'. ברוך קטינקא, 'מאז ועד הנה')

תגיות: , , , ,